Блог

Будење на организмот со природен мед во чаша топла вода

Будење на организмот со природен мед во чаша топла вода

Веројатно сте слушнале дека многу луѓе пијат наутро на гладно топла вода со мед. Ваква пракса е многу полезна за организмот. Вкусниот пијалок е одлична замена за кафе и го буди организмот, а потребни се само 7 минути за да се ресорбира целосно. Додадете 1 супена...

MacBee го најавува настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење“

MacBee го најавува настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење“

Македонското здружение за заштита на автохтоната македонска медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) го најавува настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2020“. Настанот, кој MacBee веќе традиционално го организира неколку години наназад и овојпат ќе биде од...

Здравје наспроти болест! МАТИЧЕН МЛЕЧ-Пчеларство ДОДЕВСКИ

Здравје наспроти болест! МАТИЧЕН МЛЕЧ-Пчеларство ДОДЕВСКИ

Матичниот млеч е познат одамна. Тој бил редок и драгоцен лек кој се чувал само за најбогатите слоеви. Кинезите и Русите веќе одамна го истражуваат неговото моќно влијание на нашето здравје и досега откриле многу чудесни својства на овој природен лек. Тој е еден од...

Пример за успешен пчеларски бизнис – Пчеларник „Додевски“ (ВИДЕО)

Пример за успешен пчеларски бизнис – Пчеларник „Додевски“ (ВИДЕО)

Пчеларството сè повеќе се сфаќа како сериозна дејност и можност за успешен семеен бизнис. Потенцијалот и перспективите кои ги нуди државава за развој на оваа гранка се големи. Токму затоа потребна е поголема искористеност на сите ресурси, постојана едукација на...

ПОКАНА ЗА НАСТАНОТ „ПЧЕЛАРСКИ ДЕН – ЗНАЕЊЕ И ДРУЖЕЊЕ 2018“

ПОКАНА ЗА НАСТАНОТ „ПЧЕЛАРСКИ ДЕН – ЗНАЕЊЕ И ДРУЖЕЊЕ 2018“

Македонското здружение за заштита на македонската автохтона медоносна пчела (Apis mellifera macedonica) – MacBee, со задоволство Ви го претставува настанот „Пчеларски ден – знаење и дружење 2018“. Настанот ќе понуди повеќечасовна програма која вклучува презентации од...

АКТИВНОСТИ НА ПЧЕЛАРИТЕ ВО МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

АКТИВНОСТИ НА ПЧЕЛАРИТЕ ВО МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

Во периодот на месец  декември пчелите се наоѓаат во зимско клубе. Треба да им се обезбеди максимален мир да нема вознемирувања, освен дотолку тоа  е неопходно. Пчеларот иако нема големи обврски околу пчелите треба да има навика да ги набљудува пчеларниците. Пчелните...

ПЧЕЛНИТЕ ПРОИЗВОДИ СПОМНУВАНИ ВО БИБЛИЈАТА И КУРАНОТ

ПЧЕЛНИТЕ ПРОИЗВОДИ СПОМНУВАНИ ВО БИБЛИЈАТА И КУРАНОТ

Во БИБЛИЈАТА и КУРАНОТ, се препорачува јадењето на мед како здрава храна и лек за сите болести. Во средниот век многу народи од светот го користеле медот како состојка во слатки јадења, а од тоа време потекнува и употребата на медовината како значаен пијалок. Сестрани...

КАКО ДА ПОДГОТВИТЕ МАТИЧЕН МЛЕЧ СО ПРИРОДЕН МЕД

КАКО ДА ПОДГОТВИТЕ МАТИЧЕН МЛЕЧ СО ПРИРОДЕН МЕД

Препорачливиот однос матичен млеч:мед е 1г : 100г. Најдобро е да се користи кристализиран мед, кој се става во емејлиран или порцелански сад, се додава млечот и се меша со дрвена лажица додека на површината не се појави бела пена. Добиената смеса потоа се распределува...

Правилна вентилација – предуслов за успешно презимување

Правилна вентилација – предуслов за успешно презимување

Покрај неопходната здраствена заштита и правилна и навремена прихрана на пчелните семејства, за успешно презимување потребно е на истите да им се обезбеди правилна вентилација. Правилната вентилација е условена од повеќе фактори и постапки кои пчеларот ги спроведува...

Активности во месец октомври

Активности во месец октомври

Во овој месец пчелната паша е речиси целосно престаната, па поради тоа и матиците видно престануваат со полагање на јајца. Намалувањето на пчели или умирање на старите и истоштени е нормална појава во овој период од годината, бидејки сега се припрема пчелното...

Препорачани производи